Úlovek u nás máte jistý

Uchování a skladování

Čerstvé ryby je ideální konzumovat co nejdříve po zakoupení či ulovení, ne vždy je to ale možné. Pokud je chcete přece jen uchovávat, snažte se dodržovat několik zásad. Důležité je co nejméně manipulací a co možná nejrychlejší základní zpracování a zchlazení. Rybu je navíc rozhodně lepší uchovávat vykuchanou, vnitřnosti se totiž rychleji kazí a znehodnocují okolní maso.

Chlazení

Optimální je držet ryby nebo jejich části ve stálé teplotě 0 – 2, maximálně 4 stupně Celsia. Důkladně omyté a pečlivě osušené porce nebo celé ryby je třeba uzavřít do nádoby či zabalit do fólie či mikrotenu, aby v chlazeném prostoru neosychaly. Takto mohou zůstat v lednici bez větší ztráty kvality dva dny. V případě vakuového balení do speciálních fólií lze počítat až se čtyřmi dny zachování dobrého standardu čerstvé ryby.

Mražení

Mrazením lze prodloužit dobu jejich využití, nicméně mražení (obzvláště v domácích podmínkách) může být na úkor kvality. Obecně je doporučováno uchovávat zamražené ryby po dobu maximálně třech měsíců.

Pro zachování kvality jemného rybího masa je stěžejní šetrné rozmrazování. Ideální je nechat zmrazenou rybu volně roztávat v chladničce den před plánovanou úpravou nebo ponořit do studené vody. Není dobré s rybou v průběhu rozmrazování jakkoli manipulovat. Rozhodně není vhodné ryby rozmrazovat v pokojové teplotě, v teplé vodě nebo v mikrovlnce.


picture

Máte nějaký dotaz?

neváhejte se nám ozvat

O vaše data je u nás postaráno.
Přečtěte si naše link na stránku o ochr. os. údajů.

picture